top of page
תמונת הסופר/תT.Y.M Med

דום לב ! מה זה דום לב ומי נמצא בסיכון?

דום לב הוא מצב חירום רפואי פתאומי ומסכן חיים המתרחש כאשר הלב מפסיק לפעום לפתע. מצב זה יכול להוביל לחוסר זרימת דם למוח ולאיברים חיוניים אחרים, מה שעלול להוביל במהירות לנזק מוחי קבוע או למוות אם לא מטופלים באופן מיידי. במאמר זה נספק הסבר אנטומי ופיזיולוגי מפורט על דום לב וכן מידע על תסמיניו, גורמי הסיכון, מניעה, אבחון וטיפול.

מבחינה אנטומית, הלב הוא איבר שרירי המורכב מארבעה חלקים: הפרוזדור השמאלי והימני והחדר השמאלי והימני. הפרוזדורים קולטים דם מהגוף ומהריאות ומזרימים אותו לחדרים, שלאחר מכן שואבים את הדם החוצה לשאר הגוף.

פעימות הלב מווסתות על ידי קבוצה מיוחדת של תאים הנקראת sinoatrial (SA) node, הפועלת כקוצב הלב הטבעי. ה-SA Node שולח דחפים חשמליים לפרוזדורים, גורם להם להתכווץ, ולאחר מכן לחדרים, גורם להם להתכווץ ולשאוב דם מהלב.


מבחינה פיזיולוגית, דום לב מתרחש כאשר המערכת החשמלית של הלב משתבשת, מה שגורם ללב לפעום לא סדיר או להפסיק לחלוטין. זה יכול לנבוע ממגוון גורמים, כולל מחלות לב, בעיות הולכה חשמלית ותרופות מסוימות. כאשר הלב מפסיק לפעום, זרימת הדם למוח ולאיברים חיוניים אחרים מופרעת, והאדם יכול לאבד את הכרתו במהירות ולמות אם לא מטופל באופן מיידי.


תסמינים של דום לב יכולים לכלול אובדן הכרה פתאומי, היעדר נשימה וחוסר דופק. סימנים ותסמינים אחרים עשויים לכלול כאבים בחזה, קוצר נשימה, סחרחורת ודפיקות לב. במקרים מסוימים, דום לב יכול להתרחש ללא כל סימני אזהרה, מה שמקשה על חיזוי או מניעה.


גורמי הסיכון לדום לב כוללים היסטוריה של מחלות לב, היסטוריה משפחתית של מוות לבבי פתאומי, עישון, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, השמנת יתר, סוכרת ואורח חיים בישיבה. גברים נוטים לחוות דום לב יותר מאשר נשים, ואנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר מצעירים. עם זאת, דום לב יכול להופיע בכל גיל, כולל בצעירים ללא גורמי סיכון ידועים.


מניעת דום לב כרוכה בניהול גורמי הסיכון שהוזכרו לעיל. זה כולל הפסקת עישון, שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה, אכילת תזונה בריאה ושליטה בלחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה וסוכרת. בנוסף, אנשים שנמצאים בסיכון גבוה לדום לב עשויים להפיק תועלת מדפיברילטורים מושתלים (ICD), שיכולים לזעזע את הלב בחזרה לקצב תקין אם מתגלה קצב לא תקין.


אבחון דום לב נעשה בדרך כלל באמצעות שילוב של היסטוריה קלינית, בדיקה גופנית ובדיקת אלקטרוקרדיוגרמה (ECG). במקרים מסוימים, ניתן להמליץ על בדיקת הולטר לב לניטור פעילות הלב על פני תקופה של 24 או 48 שעות. זה יכול לעזור לזהות בעיות הולכה חשמלית בלב שעלולות לתרום לסיכון לדום לב.


הטיפול בדום לב כרוך בהחייאה לב-ריאה מיידית (CPR) כדי לסייע בשמירה על זרימת הדם לאיברים חיוניים עד שניתן יהיה לתת טיפול נוסף. זה עשוי לכלול דפיברילציה כדי לזעזע את הלב בחזרה לקצב תקין, תרופות לייצוב הדופק והקצב, ובמקרים מסוימים, ניתוח לתיקון כל הבעיות המבניות הבסיסיות בלב.


קיים קשר חזק בין בעיות הולכה חשמלית בלב לדום לב. במקרים רבים דום לב מתרחש עקב קצב לב לא תקין, כגון פרפור חדרים או טכיקרדיה חדרית, העלולים להיגרם ממגוון בעיות הולכה חשמלית. זיהוי ותיקון בעיות אלו הוא חיוני במניעת דום לב. וכמו שהוזכר קודם לכן, בדיקת הולטר לב עוזרת מאוד לרופאים לאבחון בעיות לפני החמרתם.


בעוד שאנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לדום לב, זה יכול להתרחש בכל גיל. בישראל, ההיארעות של דום לב מוערכת בסביבות 10-15 מקרים לכל 100,000 איש בשנה, כאשר השכיחות עולה עם הגיל. עם זאת, אין נתונים סופיים על שכיחות דום לב בקרב צעירים בישראל או במקומות אחרים.


לסיכום, דום לב הוא מצב חירום רפואי חמור הדורש טיפול מהיר למניעת מוות וסיבוכים ארוכי טווח. ניהול גורמי סיכון, כגון שמירה על אורח חיים בריא ושליטה במצבים כרוניים, הוא חיוני במניעת דום לב. אבחון וטיפול כוללים מגוון של בדיקות והליכים, כולל בדיקת א.ק.ג וניטור הולטר לב. זיהוי ותיקון כל בעיות הולכה חשמלית בלב הוא חיוני במניעת דום לב, והתערבות מוקדמת היא המפתח בשיפור התוצאות.





* כל הנאמר במאמר זה הינו לצורך מידע בלבד ואינו מחליף בדיקה וייעוץ רפואי *

267 צפיות0 תגובות

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page