"הרוצח השקט" ! יתר לחץ דם, הידוע בכינויו לחץ דם גבוה, הוא מצב רפואי שבו כוח הדם שדוחף את דפנות העורקים מוגבר באופן עקבי. לחץ דם הוא מדידת כוח הדם בזמן שהוא עובר דרך העורקים. במאמר זה נספק הסבר מפורט על לחץ דם, יתר לחץ דם, הבסיס האנטומי והפיזיולוגי שלו, תסמינים, גורמי סיכון, מניעה, אבחון וכמובן טיפול.
אז מה זה בכלל לחץ דם?
מבחינה אנטומית, הלב הוא איבר שרירי שמזרים דם לגוף דרך רשת של עורקים וורידים. העורקים מובילים דם מהלב, והוורידים מובילים דם חזרה ללב. לחץ הדם מושפע ממגוון גורמים, לרבות כמות הדם שנשאבת מהלב, התנגדות העורקים והגמישות של דפנות העורקים.
לחץ הדם נמדד במילימטרים של כספית (mmHg) ונרשם כשני מספרים. המספר הראשון מייצג את לחץ הדם הסיסטולי, שהוא הלחץ בעורקים כאשר הלב פועם ומזרים דם החוצה. המספר השני מייצג את לחץ הדם הדיאסטולי, שהוא הלחץ בעורקים כאשר הלב נמצא במנוחה בין פעימות. לחץ דם תקין נחשב בדרך כלל כ-120/80 מ"מ כספית.
אחרי שהבנו מה זה לחץ דם, בואו נבין מה זה אומר לחץ דם גבוה -
מבחינה פיזיולוגית, יתר לחץ דם מתרחש כאשר כוח הדם כנגד דפנות העורקים מוגבר באופן עקבי. זה יכול לנבוע ממגוון גורמים, כולל גנטיקה, השמנת יתר, חוסר פעילות גופנית, צריכת מלח גבוהה ותרופות מסוימות. לאורך זמן, יתר לחץ דם עלול לפגוע בעורקים, הלב, המוח ואיברים אחרים, מה שמוביל למגוון של סיבוכים.
ערך לחץ דם סיסטולי תקין הוא עד 129 מ"מ כספית, ודיאסטולי תקין עד 84 מ"מ כספית.
על פי הספרים הערך האידיאלי הוא 120 מ"מ כספית סיסטולי ו 80 מ"מ כספית דיאסטולי, או בשפה פשוטה 120 על 80.
אך כאשר נמדד לחץ דם שהערכים שלו הם מעל 140/90 (כלומר לחץ סיסטולי מעל 140 ממ"כ ו/או לחץ דיאסטולי מעל 90 ממ"כ) נחשב ללחץ דם גבוה (hypertension או בקיצור HTN).
הסף הזה נקבע לאחר שהתברר כי מי שיש להם לאורך זמן (שנים) לחץ דם שגבוה מ־140/90 מצויים בסיכון מוגבר לסבול ממחלות של הלב ושל כלי הדם ובהם התקף לב, אירוע מוחי, פגיעה בתפקוד הכליות, פגיעה בראייה.
האם אפשר להרגיש שיש לחץ דם גבוה מבלי לבצע בדיקה?
ייתכן שיש לחץ דם גבוה מבלי לחוות תסמינים כלשהם. זו הסיבה שיתר לחץ דם מכונה לעתים קרובות "הרוצח השקט". עם זאת, אנשים מסוימים עשויים לחוות תסמינים כגון כאבי ראש, קוצר נשימה, דימום מהאף וסחרחורת.
מה הסיבוכים שיכולים להיות בעקבות לחץ דם גבוה?
סיבוכים אפשריים של לחץ דם גבוה כוללים התקף לב, שבץ מוחי, אי ספיקת לב, מחלת כליות, אובדן ראייה ופגיעה קוגניטיבית.
איך אפשר לבדוק את זה האם אנו סובלים מלחץ דם גבוה?
מאחר שברוב המקרים לא מרגישים שלחץ הדם גבוה, הרי כדי לגלות זאת צריך למדוד מדי פעם את לחץ הדם.
אבחנה של יתר לחץ דם נעשית בדרך כלל באמצעות מדידות לחץ דם הנלקחות במשרד או במרפאה של רופא.
לפעמים הביקור אצל הרופא גורם לעליה בלחץ הדם, מקרים כאלה נקראים "סינדרום החלוק הלבן" כלומר עצם הבדיקה בנוכחות הרופא או האחות גורמת להתרגשות ולחרדה, והתוצאה היא שנמדד לחץ דם גבוה מדי שאינו מאפיין את הערכים ה"אמיתיים" של אותו אדם. כמו כן אפשר למדוד באופן עצמאי בבית ע"י מכשיר פשוט ואוטומטי אשר נרכש בבתי המרקחת.
במקרים מסוימים, בדיקת הולטר לחץ דם עשויה להיות מומלצת לניטור לחץ הדם על פני תקופה של 24 או 48 שעות. זה יכול לעזור לזהות כל תנודות בלחץ הדם ולסייע באבחון. זהו מכשיר המורכב על הזרוע למשך 24-48 שעות ומודד אוטומטית, שוב ושוב את לחץ הדם הן ביום והן בלילה.
זהו כלי יעיל בשביל לקבל תמונה מקיפה יותר על לחץ הדם לאורך היממה כולה. כמו כן הוא מסייע לנטרל את המרכיב של המתח הנפשי בזמן המדידה ("תסמונת החלוק הלבן").
ממוצעי הניטור מנבאים טוב יותר פגיעה באברי מטרה ופרוגנוזה קרדיווסקולרית ותמותה כללית.
ניטור זה מבצע קריאה אוטומטית של לחץ הדם כל 20 דקות בשעות היום וכל 30 דקות בשעות הלילה, ובתום 24 שעות המכשיר מחשב ממוצע מדידה כולל, ממוצע לשעות היום וממוצע לשעות הלילה.
מה גורם ליתר חץ דם? ומה הם דרכי המניעה והטיפול?
יתר לחץ דם יכול להופיע בכל גיל, אך הסיכון עולה עם הגיל. בישראל, השכיחות של יתר לחץ דם מוערכת בכ-30%, עם שיעורים גבוהים יותר בקרב מבוגרים. עם זאת, יתר לחץ דם יכול להשפיע גם על אנשים צעירים, במיוחד אלה עם מצבים רפואיים בסיסיים או היסטוריה משפחתית של יתר לחץ דם.
גורמי הסיכון ליתר לחץ דם כוללים מספר רב דברים, כגון :
גיל
היסטוריה משפחתית
עודף משקל או השמנת יתר
חוסר פעילות גופנית
תזונה עשירה במלח ושומנים רוויים
מתח
עישון
ומצבים רפואיים בסיסיים כמו סוכרת ומחלות כליות.
הדרך הטובה ביותר למניעת יתר לחץ דם כרוכה בשינויים באורח החיים כגון שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה, אכילת תזונה בריאה, הפחתת צריכת מלח, הגבלת צריכת אלכוהול והפסקת עישון. כמו כן, ניתן לרשום תרופות להורדת לחץ הדם.
טיפול בתרופות המשמשות לטיפול ביתר לחץ דם כוללות משתנים, מעכבי ACE, חוסמי בטא, חוסמי תעלות סידן וחוסמי קולטן לאנגיוטנסין II.
לסיכום, יתר לחץ דם הוא מצב רפואי שכיח שיכול להיות בעל השלכות חמורות אם אינו מטופל. חשוב להבין את הבסיס האנטומי והפיזיולוגי של לחץ דם ויתר לחץ דם, כמו גם את גורמי הסיכון, התסמינים, המניעה, האבחון והטיפול. בדיקות לחץ דם סדירות ושינויים באורח החיים יכולים לעזור למנוע ולנהל יתר לחץ דם, להפחית את הסיכון לסיבוכים ולשפר את הבריאות הכללית.
* מאמר זה נועד לצורך קבלת מידע בלבד ואינו מחליף ייעוץ ובדיקה רפואית *
Comentarios